неделя, 6 декември 2009 г.

Мечтай все едно ще живееш вечно…

Тези думи са на Джеймс Дийн, една от легендите на американското кино, два пъти номиниран за „Оскар“ и посмъртно награден със „Златен глобус“ за най-добър актьор. „Мечтай все едно ще живееш вечно, живей все едно ще умреш утре…“ – така изглежда в пълен вид неговата мисъл. Често съм се сещал за думите му. Но незнайно защо винаги съм насочвал вниманието си към втората им част, т.е. към – „живей все едно ще умреш утре“. Не бях се замислял за това как е възможно човек да изживее мечтите си, преди още да ги е създал.

eleanor-roosevelt-crop
„Бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на мечтите си“, – Елинор Рузвелт.
Мечтата не е просто цел. Тя е нещо далеч по-живо, по-емоционално, силно свързано с теб. Когато мечтае човек се чувства жив и способен да направи абсолютно всичко, казвам го от личен опит. Не говоря за някаква безмислена фантазия или за някакво мимолетно желание – в тях няма живот, няма страст, няма амбиция. Мечтателят винаги е едно цяло с мечтата си – той заспива с нея, буди се с нея, споделя с нея радостите, мъките, успехите, разочарованията си. Тя го прави силен, дава му ентусиазъм. Мечтателят усеща със сърцето си, че това, което бленува, е неговия път.
WayneDyer
„Сигурно ще се радваш да научиш, че универсалния закон сътворил чудеса, никога не е бил отменян“, – Уейн Дайър.
Хората се страхуват да мечтаят, защото не вярват, че това което искат така силно, е възможно да им се случи. Вярата и надеждата имат невероятна сила, същото важи и за страха и отчаянието. Но докато първите ни приближават към мечтите ни, то вторите ни отдалечват и обезсърчават. Нека поне веднъж в живота си упражним контрол върху съзнанието си и емоциите си. Време е да осъзнаем, че всичко зависи от нас, а не ни е предварително предначертано.
Floating Buddha
„Всичко, което сме е следствие, на това което сме мислили.“, – Буда.
Сигурно сте осъзнали, че не всичко което искате ви се случва в живота, а само онова, което сте желали силно. Спомнете си за нещо, което сте искали истински и сте го постигнали. Спомнете си усещането тогава. Необясним прилив на енергия, усещане за амбиция, мощен ентусиазъм и едно странно чувство, като, че ли ви побиват тръпки по цялото тяло. Ето тези усещания са ключът към осъществяването на вашето желание.
paulu koelyo
„Когато силно искаш нещо, цялата Вселена ти съдейства, за да постигнеш желанието си.“, – Пауло Куело.
За съжаление прекалено често взе да се говори в ежедневието ни за щастие, правилно мислене, успехи… Всичко, което ни се поднася е вярно и полезно, но започва да се възприема от хората като нещо обикновенно, като „клише“. По-рядко се замисляме, защото знаем, че е така, а за съжаление не правим нищо за да го приложим на практика. Защото „знанието е сила“, но само когато го използваме. Нека се замислим дали има заложено в съзнанието ни нещо, към което наистина се стремим и нещо, което осмисля съществуването ни на този свят.