сряда, 2 декември 2009 г.

Най-странните острови в света

Bishop Rock
или Скалата на епископа, се намира югоизточно от Великобритания и официално е най-малкият застроен остров на света. 45-метровият фар е единственото, което може да се побере на парчето скала. В миналото осъдените престъпници са били зарязвани на него с къшей хляб и малко вода, за да умрат на спокойствие.
1o 
Великденските острови
2o
са всъщност само един остров. Наричан още Рапа Нуй, той е едно от най-усамотените места на света. Суперизвестен е поради големите каменни глави (достигат до 9 метра), пръснати из него, за които не е ясно как точно са се появили. Открит е на Великден през далечната 1722-а. Преди няколко месеца един тъп финландец отчупи носа на една от статуите и го изгониха от острова с камшици (е не точно, но си го заслужаваше).
Атолът Палмира
Разположен е горе-долу по средата между Хаваи и Американска Самоа (в Тихия океан). През Втората световна американците го използват като летище за бомбардировачите, заминаващи за Япония. Островът обаче е прокълнат – историята му включва пиратски набези, корабокрушения, смъртни случаи, сред които и двойното убийство през 80-те на съпрузи, пътуващи в района с яхта.
3o
Остров Ътлър
 4o
Искаш ли да имаш собствен остров с къщичка на него? Ътлър е отговорът на твоите мечти. Само че, на него няма място за нищо друго. Островът се намира в шведското езеро Меларен. Проект е на някакъв местен артист (с подходящото ядене в наши дни и лайно ще мине за модерно изкуство). Под водата има стая с две легла и маса. Ако не страдаш от клаустрофобия, заповядай.
 Палм Джумейра
5o
Изкуственият остров се превърна в иконата на Дубай. Той е един от най-сериозните претенденти за титлата Осмото чудо на света. Строителството на най-големия изкуствен остров в света започна през 2001-а и вече над 500 семейства се радват на неговите благини (бури, акули и всякакви тропически гадини – не си струва).
Плаващите острови на Закатон
6o
В североизточно Мексико се намира езерото Закатон. В него, движени от вятъра, се носят 15 плаващи острова, естествено създадени от трева и храсти. Това категорично е едно от най-романтичните места за пикник на света.