вторник, 1 декември 2009 г.

Кухни от бъдещето

Кухнята на бъдещата домакиня със сигурност ще бъде коренно различна от тази, в която днешната жена се разпорежда. Бъдещите кухни ще трябва да са по-компактни, за да спестяват място в жилището, но също така оригинални и функционални. Погледнете отблизо тези кухни, изпреварили времето си, които може да се използват по-рано, отколкото сте очаквали. Особено след като някои от тях вече може да намерите на пазара.

Дизайнът на Ченг Хе, Лу Гуанг Куи и Шу Донг

Дизайнът на Ченг Хе, Лу Гуанг Куи и Шу Донг

Тази кухня, проектирана от Ченг Хе, Лу Гуанг Куи и Шу Донг от Китай, е победителя в конкурса “Кухнята е сърцето на дома”, организиран от сайта DesignBoom, където 2980 дизайнери от 102 страни се състезаваха за престижната награда. И така, как точно работи всичко в тази кухня? Ето какво споделят самите дизайнери за необикновения проект:

Едно от предимствата, които дава кръглата форма, е че докато се наслаждавате на вкусната вечеря можете да общувате с любимите си хора лице в лице.

Шкафовете притежават възможност да се завъртат на 180 градуса и съответно трите основни центъра, за миене, готвене и рязане на продукти, могат да се сменят пред този, който готви в момента без никакво усилие от негова страна. По този начин няма “празно” в приготвянето на храната или някаква друга дейност, всичко става бързо. Освен това дъската може да се повдига и да заема различни положение в зависимост от човека, който ще работи на нея.

Мивката разполага с два преливника и две корита, което е удобство, ако решите например да миете зеленчуци в едното корито и чинии в другото. През преливниците се излива мръсната вода: паралелните преливници лежат от двете страни на мивката.

Забравете стандартните плотове и характерните за обикновените шкафове странични лайсни и панти. Тук говорим за цялостна структура от комбинирани по различен начин модули. Основно материалите са алуминиева сплав и неръждаема стомана, а задвижването на отделните модули се осигурява от хидравлична система.

Структура, включваща плот, на който може да се режат продуктите, мивка, голям шкаф, в който има ледогенератор, дизинфектор и фурна симетрично разположени, а останалите ръбове са шкафове и килерчета.

Окаченият вентилатор под горната част на модула има и вградено осветление.

Отгоре

Отгоре

Отгоре

Отгоре

А ето и описание на всеки детайл от кухнята.

1. Плот; 2. Дъска, която може да се използва да се закрие мивката; 3. Индукционна готварска печка; 4. Мивка; 6. Батерия за вода; 7. Ледогенератор; 8. Шкафче; 9. Миялна машина; 10. Дръжки; 11 Горен шкаф; 12 Лампа опасваща цялата горна кръгла част; 13 Електрическа фурна; 14. Поставка за ножове;

Ето още една концепция за дизайн на кухня, създаден от Хю Трангос и Хао Тран от Виетнам, които са почерпили вдъхновение от формата на ябълковото дърво с неговите плодове, захванати за стабилните му клони.

fruit-of-life-kitchen-concept1

Кухнята тип Ябълково дърво

Описание:
1. Килер 2. Малък фритюрник 3. Стъклопластово покритие 4. Мивка и кранче 5. Плот 6. LCD монитор 7. Контейнер, съдържащ вода и електроенергия 8. Шкафче за малки предмети 9. Електрическа готварска печка 10. Мировълнова печка.

Включва шкаф, малък фритюрник, електрическа печка и микровълнова печка, които представляват двата големи плода, закрепени за клоните на дървото. Допълнително има инсталиран LCD монитор, който може да ви е безценен помощник, докато готвите. Свързан към малък компютър, той може да ви показва лист на продукти, които вие се вкарали, или пък да ви ориентира какво е най-здравословно за вашето семейство. А защо не директна връзка към световната мрежа, като ви позволява да се свържете с приятели, посредством чат програма, ако имате нужда от помощ в готвенето? Или пък просто да си побъбрите.

На пръв поглед, този дизайн на кухня прилича по-скоро на градина, която сме си засели в кухнята, а не на типична стая за готвене.

kitchen-3

Кухнята-градина

Проектирана е от Лебрун. Но това е преди да разберете, че панела се отваря, а под него има работно пространство, плот с печка и мивка. Растения като тези на горната част на панела се ползват от космическата индустрия, заради техните филтриращи и почистващи свойства. Те предлагат възстановим източник на чиста вода и растителен сапун.

Ако се чувствате притиснати от пространството, то тогава следващият дизайн на Февзи Караман ще ви допадне. В един лъскав, разгъващ се модул се събира всичко, от което имате нужда в кухнята.

kitchen4-495x371

Компактна и функционална кухня

Следващата кухня от дизайнерското студио Алтера е победител в международното състезание за дизайн Инчеон за 2007 година, и съдържа множество функции.

kitchen5a

Полет на въображението

Само току-що приготвени храни и напитки са използвани в тази херметически затворена кутия, така че хората ще могат да решават какво и по колко да ядат.

kitchen5b

Един от хладилните шкафове за съхранение на храната

Херметическите пакети с храни и напитки остават вътре в охлаждащ участък на системата. Благодарение на това свежестта на продуктите се запазва до три дни.

Микровълновата фурна, която е наречена Умна печка претопля храната на групи, за да минимизира честото й пускане. Тя планира идеалното време и температура за пакетите, като чете баркодовете им.

kitchen5c

Микровълновата печка

На масата има четири вдлъбнати плочи, които приличат на чинии по това, че може да се храните на тях. Те се завъртят на оста си и могат да бъдат използвани и от двете страни. Центърът на масата приютява малка безжична радио станция.

Вградената миялна машина използва вода от предишното миене, като я филтрира, за да премахне мръсотиите. Всички плочи се съхраняват под масата в собствени отделения.

“Зелената кухня” на Whirlpool е концепция, която заслужава внимание с това, че спестява разхода на вода и електроенергия с 60% и използва спестеното, за да захрани останалите уреди или функции в кухнята.

kitchen7

Зелената кухня на Whirlpool

Например, използва топлината от компресора на фритюрника, за да си набави гореща вода за изминаването на съдовете.

Досега ви показахме кухни, които са само в мечтите на създателите си и все още не са пуснати за продажба. Но следващите кухни вече вече са пуснати в продажба.

Например тази високотехнологична кухня от дизайнера Себастиан Поупу е високо пригодима, с възможност за музика и свързана с уеб мрежата.

kitchen6-495x288

Високотехнологична кухня

Кой казва, че кухненската маса трябва да правоъгълна? Не и хората от Енекс.

kitchen8a-495x321

Кухня с "крив" дизайн

Техният криволинеен дизайн разбива представите и кухнята прилича на току-що излязла от научнофантастичен филм. Вградената в нея система за забавление също изглежда добре.

9a

Кухня с множество възможности за подредба на модулите

Тази композиция от Токио Китчън може да бъде наредена по различни начини, според пространството, с което разполагате.

9b

Един до друг като Ин и Ян

Тя представлява едновременно естетична и функционална част от вашия дом с трите електрически пръстена, на които можете да сготвите, голямата кръгла мивка и обширното пространство за съхранение на кухненски уреди и приспособления.

9c

Запълвайки успешно пространството в помещението

Източник:
http://www.home-designing.com/